За Нас / История

Образователен център АСТРА е основани преди  повече от 15 години в град София с управител Ангел Чакъров и академичен директор Мариана Чакърова. Първата група в центъра стартира в началото на февруари 2002 година в офиса на улица „Цар Петър”. Една година по-късно офисът сменя местонахождението си с булевард ”Скобелев”, а скоро след това отваря врати и офисът на улица „Трапезица”. През това време школите разполагат с 8 учебни зали, в които се обучават предимно възрастни курсисти във вечерни и съботно-неделни групи. Организирани и утвърдени са  4 езикови центъра – Център за немски език, Център за английски език, Център за романски езици и Център за руски и балкански езици, всеки от тях със собствен академичен директор. Центърът за романски езици осъществява обучение по френски, италиански, испански и португалски език. Центърът за руски и балкански езици осъществява обучение по руски, гръцки, турски, румънски, сръбски, хърватски и албански език. Провежда се първата масирана рекламна радио-кампания. Появяват се и първите големи корпоративни клиенти, сред които се нареждат Булбанк АД, Нестле айскрийм България, Кауфланд България, ЦАИБ, Шонхер България, Райкомерс конструкшън, Изи кредит, Каолин АД, Атлантик нет, Фондация „Конкордия” България, Алфа банк, БГрадио, Алианц България и ЕСЕ –Проектмениджмънт.
През 2005 година АСТРА се сдобива с настоящия си офис в ж.к. "Люлин" в модерния търговско-административен комплекс Силвър център. Офисът разполага с 5 учебни зали, специално оборудвани за целите на съвременно мултимедийно обучение по чужди езици. Тук се посрещат първите детски групи по английски език. Създаден е център Junior, в който се осъществява групово обучение по английски език на деца от 5 до 13 години, подготовка на кандидат-гимназисти по Български език и литература и Математика, полудневна целогодишна занималня, лятна занималня с езици и игри, лятно зелено училище с английски език.
От есента на 2009 година образователен център АСТРА има договорни отношения и с Народно читалище „Христо Ботев” в град Божурище за извършване на обучение по чужди езици.
През учебната 2010/2011 година в детския център се обучават над 150 малки курсисти. С гордост отбелязваме и първите притежатели на сертификати от Университета в Кеймбридж Cambridge Young Learners English Tests.
В образователен център АСТРА се извършва и подготовка за придобиване на Европейски езиков сертификат TELC, валиден в над 30 държави в Европа. Част от преподавателите по английски и немски език са сертифицирани изпитващи на устен изпит и редовно взимат участие в изпитните сесии.
През учебната 2011/2012 година АСТРА предложи за първи път групово обучение по немски език за деца, което се радва на голяма популярност. Младите курсисти на школата се представиха чудесно и на кандидатстудентските изпити с успех по-висок от средния за страната.
През учебната 2012/2013 година АСТРА увеличи отново броя на най-малките си курсисти в групите по английски език, както и затвърди зашеметяващия успех от това лято на нейните новоприети гимназисти. Също така отрихме групи, които да подготвят зрелостниците за матурите и университетските изпити.
Развитието продължи и през учебната 2013/2014 година, в която стартирахме курсове за сертификатите на Кеймбридж в помощ на най-малките ни курсисти. Това логично доведе до масово явяване на тях и зашеметяващи резултати на всички нива. През годината проведохме и нашите първи лятно (зелено) и зимно (бяло) училища, на които децата учиха и се забавляваха. Започнахме и групи на немски език за деца в резултат на засиления интерес към този чужд език.

Учебната 2014/2015 година открихме със занималня и привличането на native-учители в часовете по английски език, както и формирането на група за явяване на изпита на Кеймбридж на ниво FCE. А за всички желаещи да учат в математичка гимназия започнахме специален курс по математика за 4. клас, който е специално насочен за успешния прием там.